Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2013 12:37 - Критика, част-1
Автор: pozitivnapromqna Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 963 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 16.02.2015 21:33


image
 

 

Едно естествено последствие от съществуването на нашето его е критиката. Обикновено това е опит под формата на несъзнателна или по-скоро неумело приложена надежда на един човек да промени поведението на друг. Критикуването е неефективен начин да промениш нечий избор, точно защото сама по себе си е нападателна постъпка, която кара човека подложен на нея да се отбранява и защитава. Също както ако изплашиш костенурката и тя си скрие главата няма да успееш да я накараш да ходи, така и смъмрения съпруг, колега или дъщеря няма да поискат да променят доброволно и с желание поведението си, а това означава, че дори да „наложиш” промяната на сила, качеството и ще бъде в най-добрия случай посредствено. Вместо това, бихме могли да постъпим много по ефективно ако просто дадем на милата костенурка доброта, малко храна и пространство, за да бъде себе си. Струва ми се ненужно да изтъквам колко по-ефективна и качествена е промяната, когато идва от взаимоотношения основани на поощрение, даване на пример и похвала. Следващият път, когато някой ви одобри или критикува забележете как се чувствате във всеки един от случаите. Това ще ви помогне внимателно да подбирате собствените си думи и поведение, в моментите, когато сами се намирате в ролята на даващия обратна връзка на нечия чужда постъпка.

 

Повечето хора реагират на критиката остро и с негативно отхвърляне, а понякога и с физическо насилие. Изглежда често бъркаме критиката с обида, но разлика има. Когато някой цели да ни нарани вербално, не само тона му е подходящо избран, но най-важното е, че думите му винаги са обидни. Няма как да не ги разпознаем – „идиот”, „кретен”, „помияр” и какво ли още не всеки от нас е чувал в един или друг момент от живота си. От друга страна, в критиката липсват подобни епитети, но причината да се засягаме толкова силно от нея е, във факта, че думите, които се използват са смесени с нещо, което лази по нервите на човека не по-малко от безкрайния рев на бебето от долния етаж всяка нощ в три и нещо – негативния тон на поучителното наставлявление. Той се дължи предимно на неспособността на критикуващия да комуникира по-добре и силното му убеждение в правотата на „неговата” гледна точка относно това кой е бил „правилния начин” да се постъпи във въпросната ситуация. Много често хората ни критикуват точно защото онова, което сме направили противоречи пряко на тяхното „правило” за това кое е възможно и кое не или как се прави дадено нещо. В повечето случай обаче критикуващия дори не си спомня и не знае от къде и как е възникнало това правило, но въпреки това от реакцията му личи, че е готов да го защитава неотстъпно и дори ако се налага да се кара и спори ужесточено в негова защита, много често без да осъзнава липсата на каквато и да било логика в убеждението си. Сещам се за историята на една двойка младоженци. Скоро след сватбата, съпругата решила да изненада приятно своя любим за вечеря като му сготви печен бут от агне. Преди още обаче да поставила тавата във фурната, мъжът и се прибрал и виждайки какво прави жена му бързо я скастрил:

 - Ама какви ги вършиш?! Не може да слагаш целия бут. Не се прави така! Само ще го опорочиш. Остави на мен, аз знам как се готви правилно, така че да стане добре!.

Съпругата, макар и разочарована от неудобрителната и негативна реакция на своя мъж, решила да постъпи по-мъдро като не реагира на критичния тон и мило отстъпила кухнята, за да остави съпруга си да сготви месото. Когато той започнал да действа обаче направил нещо, което силно изненадало и озадачило жената с липсата си на всякаква логика. Тя не се сдържала и попитала:

 - Скъпи, не разбирам, защо преди да поставиш бута в тавата първо го изряза от двете страни и махна отрязаните парчета месо? В съда има достатъчно място за целия бут и без да се налага да го намаляваш така.

Мъжа и отвърнал, че нищо не разбира от това как се готви вкусно агнешко и продължил с работата си. Жената не спряла да настоява за смислен отговор и тогава съпруга и казал:

 - Виж сега, мама ме е научила да го правя така, а тя знае най-добре. Все пак е и професионален готвач, нали?! Така се прави печен агнешки бут и толкоз!

Съпругата не останала удовлетворена и от този отговор и затова решила да не оставя нещата така. Взела телефона и се обадила на свекървата, за да я попита каква е истинската тайна зад този начин на приготвяне. По-възрастната жена и отвърнала:

 - Еее, ами прав е сина. Това е верния начин да се сготви бута. Ама да ти кажа, незнам защо точно по този начин, затова ако искаш питай майка. Тя ме научи на него.

Младата жена се съгласила и когато не след дълго семейството се събрало на празнична вечеря, едвам се сдържала докато стигнат и веднага щом видяла старата баба се доближила и я попитала:

 - Бабо, абе кажи ми моля те, защо си научила двете си деца така да готвят агнешкия бут, че наистина вече не издържам от любопитство относно цялата тази мистерия!.

Възрастната жена отговорила:

 - Ами чедо, като бяхме млади нямахме много удобства както вие имате сега. Затова винаги като готвех бута трябваше да го режа от двете страни понеже тавата ми беше малка.

Макар и подобни на горната история ситуации да са често срещано явление при хората, все пак има и доста случаи, в които критиката може да бъде не само обоснована, но и полезна. Ако ние обаче сме твърде податливи на гняв и отхвърляне към всяка чужда забележка може и да пропускаме моментите, в които другите виждат нещо, което наистина бихме могли да подобрим, но тъй като не умеят да го предадат по подходящ и спокоен начин, ние по навик отхвърляме остро поведението им и така изпускаме добра възможност да оптимизираме това, което правим или да постигнем далеч по-висока ефективност. Един случай от моето минало много добре ми даде да разбера как страха ми от критика и нейното отхвърляне ми носеха пропуснати ползи. Бях на около осемнайсет и бързах все още полуспящ да стигна на време за лекция в колежа на бул. Цар Борис III. Беше към седем сутринта, а аз карах пикапа на нашите. Изминах няколко стотин метра от блока ни и на един светофар, точно преди да потегля забелязах как шофьора на дясностоящ от мен камион бибитка упорито, вика нещо и ръкомаха към мен. По онова време бях доста докачлив и реагирах остро на критиката на другите, а и още повече не веднъж бях ставал свидетел на агресията и гнева, които шофьорите от време на време илзиват един върху друг. Помислих си, че ми е ядосан понеже може да съм го засякъл или нещо от този род, а сега ме „псуваше”. Реших да продължа без да му обръщам внимание. Започнах да се движа и когато след няколко стотин метра заискачвах надлеза на Надежда, усетих сериозни затруднения да набера скорост. Изведнъж ми просветна, че май нещо не е както обикновено. Отбих и спрях, а като излязох от колата изненадата беше налице – дясната предна гума беше спукана. Реших да обърна и закарам пикапа до блока, което не се оказа най-ефективното решение понеже това доведе до тотално разкъсана гума и леко изкривена джанта. Ето как благодарение на егото и страха от критика си попречих да поправя своето поведение навреме и може би да смекча значително последствията от разрушителната поспалива грешка.

Очевидно страха от критика може да бъде също толкова неефективен, колкото и навика ни сами да обвиняваме и критикуваме другите. Защо постъпваме така и как бихме могли да се освободим от въпросния страх ще е съдържанието на следващия блог, тъй като този ми се струва започва да става твърде дълъг.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. anin - В повечето случаи
03.08.2013 23:46
критиката не помага...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pozitivnapromqna
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 43591
Постинги: 20
Коментари: 2
Гласове: 17
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930